Citron- och ingefärsdryck

Har lovat att lägga upp detta recept sedan länge och såhär i höstmörkret kan den nog göra gott runt om i hem och stuga…

— 2 liter – 15 minuter —
100 g ingefära
1-2 citroner
3 msk honung
2 liter vatten
.
.

.

Skala och skär ingefäran i tunna skivor. Häll upp vatten i en kastrull och låt koka upp med ingefärsskivorna i. Stäng av plattan när det börjar koka. Låt svalna till rumstemperatur, pressa sedan i saft från citron och häll i honung, smaka av. Låt dra ett tag innan drycken silas. Ju längre man låter ingefäran dra, desto mer sting blir det på drycken.

Denna dryck passar lika bra att dricka varmt som te som eller kallt som saft/juice. Häller man upp den på flaska klarar den sig lätt i 1-2 veckor. Den är också galet nyttig och bra för dig på alla tänkbara sätt. Nedan följer lite generellt om dess ingredienser, vill du veta mer så goooooogla.

Ingefära
Ingefära stimulerar aptit, matsmältning, samt andning och blodcirkulation i hjärnan vilket kan reducera smärta vid huvudvärk. Ett par ämnen i ingefära är zingeron som har antiinflammatoriska egenskaper, samt shogaol som är hjärtstärkande. Ingefära sägs också vara effektivt mot illamående och åksjuka.

Citron
Citronen är antiseptisk, rik på C-vitamin och bioflavonoider som förstärker vitaminets effekt. C-vitaminet och bioflavoniderna är särskilt nyttiga för väggarna i kroppens minsta blodkärl, kapillärerna. Dessa förser cellerna med syre och näringsämnen. Citronens ämnen har också en antioxidant effekt som innebär att de förebygger hjärt-kärlsjukdomar.

Honung
Honung har ett lägre GI, innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter, och smakar mer än vanligt socker. Det motverkar också bakterier, virus och svampar. Hur vet man inte riktigt men honungen är binas förråd av mat och den ska klara sig genom vintern. Skulle bakterier, svampar eller andra sjukdomsalstrare föröka sig i den blir bina sjuka. Vidare innehåller honung väteperoxid som aktiveras när den kommer i kontakt med vatten. Väteperoxid är ett kraftfullt desinfektionsmedel.
Viss forskning visar dock att honungens bakteriehämmande ämnen samt dess enzymer börjar förstöras redan vid 40 grader och att de vid 70 grader har förstörts. Det är därför du bör låta ingefärsavkoket svalna innan honung tillsätts.

Detta inlägg publicerades i Dagens rätt, Drickbart, Recept per ingrediens, Recept per kategori. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Citron- och ingefärsdryck

  1. Svärmor Eva skriver:

    Hej! jag ska pröva citron/ingefärsdryck ikväll . Blev så sugen, för det låter så nyttigt och gott. Hälsningar o kram

Lämna en kommentar